Genom åren har flera nya bildformat kommit och lovat mycket. Men jag har trotts detta fortsatt med klassiker som JPEG och PNG för alla användningsområden på webben. Med senaste versionen av WordPress (5.8) finns nu stöd för webp, som också har ett brett stöd bland moderna webbläsare. Nu är bara frågan när program som Affinity Photo och Photoshop ska stödja bildformatet webp också, utan plugins. Jag tänker i alla fall börja prova det på lite experimentella sajter för att se hur det går :)

Dock vill man ju avvakta lite till på att Safari 14 och macOS 11 Big Sur blir majoritet bland sajtens Mac användare, då caniuse skriver ”Partial support in Safari refers to being limited to macOS 11 Big Sur and later.”.

Adding support for WebP
WebP is a modern image format that provides improved lossless and lossy compression for images on the web. WebP images are around 30% smaller on average than their JPEG or PNG equivalents, resulting in sites that are faster and use less bandwidth.

WordPress.org

Här är ett litet enkelt test, bilden är inte optimerad på något sätt, jag bara tog första bästa bild och laddade upp till converterare och såg vad som hände, här kan du se skillnaden i filstorlek och enligt mina ögon, ingen direkt skillnad i upplevelse.

Fotot som JPG1.8 MB.
Fotot som webp558 K (konverterad via onlineconvertfree.com/complete/jpg-webp).

Lämna ett svar