När jag bläddrar i dagens DN och hittar en intervju med Norah Jones samt en beskrivning av hennes nya album The fall blir jag sugen på att höra det. Jag startar Spotify i mobilen och söker efter ”Norah Jones”, får upp en lista med flera av hennes skivor, väljer ”The fall” och börjar lyssna. Sedan kan jag inte låta bli att förbluffas över detta nya sätt att ta till sig kultur. Tröskeln för att få höra albumet man läser om i tidningen är så enormt mycket lägre nu än när jag var i tonåren. Då, på nittiotalet, hade jag behövt vara beslutsam, lagt albumet på minnet och tagit pendeln in till Södertälje, vandrat upp till skivbutiken i Varuhuset Kringlan för att där leta reda på skivan och provlyssna. Det gjorde jag aldrig. Vill inte spekulera i varför jag inte gjorde det, det är ju inte det som är det viktiga. Det intressanta är att detta bara är början på en kulturrevolution, en kulturrevolution som stavas tillgänglighet.

I DN läser jag också om att Umeå Stadsbibliotek är med i ett samarbetsprojekt som spänner över flera EU-länder, där biblioteken går samman och skapar en gemensam katalog med inskannade böcker. Ett projekt som påminner om Googles inskanningsprojekt. Samma där, vi kommer snart kunna sitta hemma och söka bland oändliga mängder böcker, välja och sedan sekunden senare, läsa. Ska också bli spännande vad forskare kan leta fram när dom kan börja göra avancerade sökningar i så stora mängder böcker. Men det är ett annat ämne.

Nej, nu får det vara slutbloggat för denna gång. Ska lyssna vidare på Norah Jones skiva. :)

Lämna ett svar